ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (INTUITIVE EATING);

Η διαισθητική διατροφή (intuitive eating) είναι μια προσέγγιση που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν την υγεία τους από τις επιπτώσεις της χρόνιας δίαιτας ή βιώνει έναν διαταραγμένο τρόπο διατροφής.
Αν είσαι κι εσύ ένας άνθρωπος που έχει ταλαιπωρηθεί από την επαναλαμβανόμενη δίαιτα σε βάθος χρόνου, τότε είναι πολύ πιθανό να διχάζεσαι ανάμεσα σε «καλά» και σε «κακά» τρόφιμα, να βιώνεις στέρηση που τελικά σε οδηγεί να λαχταράς περισσότερο το φαγητό, να έχεις μειωμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ως προς το φαγητό, να νιώθεις ότι δεν αξίζεις να φας φαγητό - ειδικά όταν αυτό σε ευχαριστεί, να αποσύρεσαι κοινωνικά και να επαναλαμβάνεις επεισόδια δίαιτας δηλ. δίαιτα που ξεκινάει το πρωί και «χαλάει» το απόγευμα.  

Αντίθετα αν ακολουθήσεις τον διαισθητικό τρόπο διατροφής θα επιλέγεις το φαγητό σου χωρίς ενοχή ή κάποιο δίλημμα, θα τιμάς την πείνα σου, θα σέβεσαι την πληρότητα σου, θα απολαμβάνεις και θα ευχαριστιέσαι το φαγητό σου. Λίγοι από εμάς είμαστε ελεύθεροι από την ενοχή και την κριτική σχετικά με την επιλογή του φαγητού μας, μιας και τα «πρέπει/δεν πρέπει» για το φαγητό είναι πολλά στην κοινωνία μας.


Στο Κέντρο Βάρους σχεδιάζουμε προγράμματα και υπηρεσίες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βγουν από το φαύλο κύκλο της δίαιτας και να αποκτήσουν μια πιο αυθεντική σχέση με το φαγητό. Αρχικά δουλεύουμε την απόρριψη της νοοτροπίας της δίαιτας και στη συνέχεια την ειρήνη με τα φαγητό μέσα από την άνευ όρων άδεια να φας και να απολαύσεις το φαγητό σου. Το να μάθεις να τιμάς την πείνα σου αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας μάθησης. Η διαισθητική διατροφή σου διδάσκει να στρέφεσαι προς τα μέσα, να ακούς τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και να ανακαλύψεις πώς είναι να αισθάνεσαι την ικανοποίηση και την πληρότητα. Η έμφαση δίνεται στο πώς να τιμήσεις την υγεία σου μέσω ενός ευγενικού τρόπου διατροφής που συμπεριλαμβάνει τις γευστικές σου προτιμήσεις και την ευχαρίστησή σου. Η άσκηση, σε αυτή την προσέγγιση, σέβεται το σώμα και επικεντρώνεται στην εύρεση διασκέδασης και ευχάριστων τρόπων για να κινήσεις το σώμα σου.Οι μελέτες σχετικά με το διαισθητικό τρόπο διατροφής έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται διαισθητικά έχουν μείωση βάρους, μείωση της εξιδανίκευσης του αδύνατου σώματος και μείωση τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα αυξάνεται η ευεξία, η καλή χοληστερόλη και η αυτοεκτίμηση. Στο Κέντρο Βάρους τα προγράμματα και οι υπηρεσίες σου παρέχουν εργαλεία ώστε να ανακουφιστείς ψυχολογικά και σωματικά από τις επιπτώσεις της χρόνιας δίαιτας.
Δημοφιλείς αναρτήσεις