ΑΦΟΥ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;

Πράγματι, η πρόθεση κάποιου που ξεκινάει δίαιτα είναι να βελτιώσει και την υγεία του. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές, παρόλο που η πρόθεση μπορεί να είναι καλή, τα μέσα που χρησιμοποιούμε να μην είναι εξίσου καλά. 

Θα σας πω μια ιστορία:
Στην αρχή της πορείας μου ως διαιτολόγος, φυσικά έδινα δίαιτες και ζύγιζα τους πελάτες μου ως είθισται να συμβαίνει. Δημιουργούσα καταπληκτικά διαιτολόγια, μετρημένα, ισορροπημένα, σύμφωνα με τις διατροφικές προτιμήσεις των πελατών, όπως πρέπει! Βέβαια επειδή πάντα είχα την αίσθηση ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν, έλεγα στους πελάτες μου ότι αυτό δεν είναι δίαιτα, είναι διατροφικό πλάνο. Επίσης αν πραγματικά ήθελαν ένα σοκολατάκι, τους έδινα την άδεια να φάνε ένα, όχι πέντε όμως! Επίσης μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν από τα τρόφιμα που είχαν μηδέν θερμίδες, ώστε να ξεγελούν την πείνα τους. Πρότεινα παράλληλα, σε περίπτωση που κάποιος έχει λιγούρα για ένα συγκεκριμένο φαγητό, να το καταναλώσει χωρίς ενοχές. Τους κατεύθυνα ωστόσο ευγενικά, να είναι πιστοί στο πλάνο διατροφής τους γιατί έτσι θα έχαναν βάρος. Όσο λοιπόν περνούσαν οι εβδομάδες οι πελάτες ήθελαν να με ευχαριστούν και ακολουθούσαν το διατροφικό τους πλάνο. Τους ζύγιζα κάθε εβδομάδα και τελικά ο στόχος βάρους τους είχε επιτευχθεί!

Δυστυχώς, μετά από λίγο καιρό πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους με ξανακαλούσαν λέγοντάς μου ότι με έχουν ανάγκη ξανά. Είχαν ξαναπάρει βάρος. Στο τηλέφωνο οι ίδιοι ήταν πολύ απολογητικοί. Για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να είναι πιστοί στο πλάνο τους πια. Μάλλον χρειαζόντουσαν κάποιον να τους ελέγχει. Μάλλον δεν είχαν πολύ αυτο-έλεγχο. Μάλλον δεν μπορούν να τα καταφέρουν και φυσικά, ένιωθαν ενοχές και απογοήτευση.

Παρ' όλη την "αποτυχία" του πράγματος, οι πελάτες έριξαν όλη την ευθύνη της αποτυχίας αυτής πάνω τους. Μετά από όλα αυτά, εμπιστευόντουσαν εμένα, την καταπληκτική τους διαιτολόγο που τους είχε βοηθήσει να χάσουν βάρος. Κάπως έτσι, πίστευαν ότι αυτοί ήταν που είχαν κάνει λάθος, κι όχι εγώ.

Κι έτσι όσο περνούσε ο καιρός εγώ καταλάβαινα ότι κάτι πάει στραβά με αυτή τη προσέγγιση της δίαιτας ή αλλιώς του διατροφικού πλάνου και των γύρω γύρω. Παρόλο που κι εγώ είχα καλή πρόθεση, τελικά κατάλαβα ότι στους ανθρώπους αυτούς, είχαν πυροδοτηθεί πολύ αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο τους τον εαυτό - ότι δεν έχουν αυτοέλεγχο, ότι δεν μπορούν, ότι κάνουν λάθη, ότι είναι λαίμαργοι και όλο αυτό να τους οδηγεί σε αφόρητες ενοχές. Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονταν πολύ άβολα στο σώμα τους και όλη αυτή η διαδικασία τους έκανε να αισθάνονται ακόμα πιο άβολα τελικά.

Οπότε για να απαντήσω στην αρχική ερώτηση, θεωρώ ότι το να νιώθει κάποιος τόσο άσχημα μετά από μία δίαιτα, δεν είναι υγεία. Η διαδικασία της δίαιτας, δημιουργεί προβλήματα τόσο στο σώμα, όσο και στη συναισθηματική, στην πνευματική και στην κοινωνική κατάσταση ενός ανθρώπου. Αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να λυθούν μέσω της αποκατάστασης από τη δίαιτα.

Στο Κέντρο Βάρος η αποκατάσταση από τη δίαιτα γίνεται με τη Διαισθητική Διατροφή (Intuitive Eating) μέσω της οποίας θα δημιουργήσεις μία υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σου.ΘΕΜΑΤΑ BLOG

Δημοφιλείς αναρτήσεις