ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Στο Κέντρο Βάρους σε προσκαλούμε να βρεις το δικό σου Κέντρο Βάρους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι βασικός άξονας της παρέμβασής μας είναι να συνδεθείς με το σώμα σου και να ικανοποιήσεις τις προσωπικές σου ανάγκες. Ανάγκες που πηγάζουν εκ των έσω.

Αρχικά λοιπόν είναι να δούμε το πώς βιώνεις το σώμα σου, κατά πόσο οι κοινωνικές πιέσεις για αδύνατο σώμα, οι κανόνες διατροφής που συχνά δεν σχετίζονται με τις προσωπικές σου ανάγκες, η χρόνια δίαιτα, οι πεποιθήσεις σου για το φαγητό έχουν συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση της υγείας σου και του σωματικού σου βάρους.


Αρχικός στόχος λοιπόν είναι να χάσεις το βάρος των εξωτερικών πιέσεων. 


Μόλις φύγει αυτό το βάρος, θα είσαι σε θέση να φροντίσεις και το σωματικό σου βάρος, που σημαίνει ότι σταδιακά το σώμα σου θα φτάσει στο βάρος που είναι να έχει. Στη διαδικασία αυτή θα γνωρίσεις τις δυνατότητες του σώματός σου και θα ενθαρρυνθείς για να κάνεις το καλύτερο δυνατό ώστε να είσαι υγιής μέσα και έξω.


Στο Κέντρο Βάρους δεν πιέζουμε τους ανθρώπους να χάσουν ή να πάρουν βάρος, αντίθετα τους προσκαλούμε σε ένα ταξίδι γνωριμίας με το σώμα τους που θα τους βοηθήσει να ικανοποιούν τις προσωπικές τους ανάγκες, να αποδέχονται και να φροντίζουν το σώμα τους καθημερινά.


Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι έρευνες πάνω στη διαισθητική διατροφή έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα τόσο στη πρόληψη όσο και στη βελτίωση της υγείας και του βάρους. Οι άνθρωποι που τρέφονται σύμφωνα με τα σήματα της πείνας προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προλαμβάνουν την αύξηση βάρους ενώ μειώνεται το βάρος τους όταν αυτό έχει περιθώρια να συμβεί. (1),(2),(3)

Οπότε για να απαντήσω στο ερώτημα αν θα αδυνατίσεις με τον διαισθητικό τρόπο διατροφής, θα σου πρότεινα να μην το κάνεις με αποκλειστικό σκοπό να αδυνατίσεις. Όχι γιατί δεν επιτρέπεται να έχεις αυτή την επιθυμία, αλλά γιατί θα σε αποπροσανατολίσει από τα σημαντικά κομμάτια αυτής της διαδικασίας. Να το κάνεις για να αρχίσεις να βιώνεις το σώμα σου καλά, για να μη φοβάσαι να τρως, για να μην δυσφορείς όταν τρως, για να απολαμβάνεις το φαγητό σου και το σώμα σου, για να πετάξεις τις ενοχές από πάνω σου, για να μην σου ελέγχει τη ζωή το φαγητό και το βάρος σου, για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου, για να επαναφέρεις την λειτουργία των ορμονών σου -όταν αυτή έχει διαταραχθεί, για να αφήσεις το σώμα σου να κάνει τη δουλειά του και μία από τις δουλειές του είναι να σε φέρει στο ιδανικό για σένα βάρος όταν αυτό χρειάζεται να γίνει.



(1) M. Ciampolini and R. Bianchi, "Training to estimate blood glucose and to form associations with initial hunger" Nutrition and Metabolism, vol.3, article 42, 2006
(2) M. Ciampolini, D. Lovell-Smith, R. Bianchi et al., "Sustained Self-Regulation of Energy Intake: Initial Hunger Improves Insulin Sensitivity" Journal of Nutrition and Metabolism, vol 2010, Article ID 286952, 7 pages, 2010
(3) M. Ciampolini, D. Lovell-Smith, and M.Sifone, "Sustained self-regulation of energy intake. Loss of weight in overweight subjects. Maintenance of weight in normal-weight subjects" Nutrition and Metabolism, vol 7, article 4, 2010 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις