ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;

Για αρχή θα χρειαστεί να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείς κάποια δίαιτα, αλλά μπορεί όλος ο τρόπος που τρέφεσαι να βασίζεται στο σκεπτικό της δίαιτας, που είναι το ίδιο και έχει τα ίδια συμπτώματα. Δηλαδή το να αποφεύγεις τους υδατάνθρακες και τα λίπη αγοράζοντας τρόφιμα με χαμηλά ζάχαρη και λιπαρά, το να τρως το γλυκό αλλά να καθησυχάζεσαι γιατί αύριο θα το κάψεις στη γυμναστική, το να τρως λιγότερο το μεσημέρι για να μπορείς να φας πιο πολύ το βράδυ στο τραπέζι που είσαι καλεσμένη/ος, το να κάνεις συνδυασμούς τροφίμων που άκουσες ότι αδυνατίζουν και γενικά το να ακολουθείς κανόνες διατροφικούς χωρίς απαραίτητα να ακολουθείς συγκεκριμένο πλάνο διατροφής, είναι μια μορφή δίαιτας.

Οπότε για να πάμε στο ερώτημα, αποκατάσταση από τη δίαιτα χρειάζεσαι όταν: 
  1. Ακόμα και η απλή σκέψη του να ξεκινήσεις δίαιτα, σου δημιουργεί αυτόματα την τάση και τη λαχτάρα να καταναλώσεις συγκεκριμένα τρόφιμα που συνήθως απολαμβάνεις να τρως, όπως παγωτό, σοκολάτα, μακαρονάδες, παστίτσιο και ότι άλλο είναι το αγαπημένο του καθενός.
  2. Μόλις τελειώσει η δίαιτα, καταναλώνεις σταδιακά όλο και περισσότερο ότι δεν έχεις φάει και ύστερα νιώθεις ενοχές.
  3. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου σε σχέση με το φαγητό. Και λογικό, καθώς κάθε δίαιτα ή διατροφικός κανόνας που ακολουθείς σου μαθαίνει να μην εμπιστεύεσαι το σώμα σου ή το φαγητό που καταναλώνεις. Ακόμα κι αν σαν διαδικασία η δίαιτα αποτυγχάνει, η αποτυχία μετά συνεχίζεται υπονομεύοντας την σχέση σου με το φαγητό.
  4. Αισθάνεσαι ότι δεν σου αξίζει να τρως, επειδή έχεις παραπάνω βάρος.
  5. Η διάρκεια της δίαιτας όλο και μικραίνει. Η διάρκεια ζωής της δίαιτας ολοένα και μικραίνει. Τη πρώτη σου δίαιτα κατάφερες και την έκανες πάνω από μήνα. Σήμερα ξεκινάς το πρωί και την έχεις χαλάσει πριν το απόγευμα.
  6. Το Τελευταίο Δείπνο. Πριν ξεκινήσει η δίαιτα, καταναλώνεις τα αγαπημένα σου φαγητά/γλυκά, σαν να είναι η τελευταία σας φορά. Αυτό μπορεί να είναι πάνω ένα γεύμα, ή μπορεί να γίνεται για μέρες πριν ξεκινήσει η δίαιτα. Το τελευταίο δείπνο μοιάζει να είναι το τελευταίο βήμα πριν ξεκινήσεις τη νέα σου διατροφική ζωή με τη δίαιτα.
  7. Κοινωνική απομόνωση. Είναι δύσκολο να μένεις πιστή/ός στη δίαιτα και παράλληλα να πηγαίνεις καλεσμένη/ος σε τραπέζια, σε πάρτυ κτλ. οπότε δεν πας καθόλου και τελείωσε. Μπορεί αρχικά να φαίνεται εξαιρετική ιδέα ως προς τη δίαιτα το να μην φας έξω, αλλά αυτό έχει επιπτώσεις σε άλλο επίπεδο. Από την άλλη, η κοινωνική απομόνωση έρχεται ύστερα από επαναλαμβανόμενα αποτυχημένες προσπάθειες δίαιτας. Όπου δεν έχεις αποκτήσει το ιδανικό βάρος, οπότε θα ξαναβγεις όταν θα αδυνατίσεις.
  8. Επιβράδυνση του μεταβολισμού. Κάθε δίαιτα διδάσκει στο σώμα σου να μπορεί να ζει όλο και με λιγότερο φαγητό. Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται καθώς το σώμα σου διαχειρίζεται κάθε θερμίδα σα να είναι η τελευταία. Όσο πιο στερητική η δίαιτα, τόσο πιο πολύ αμύνεται το σώμα σου να καταναλώσει ενέργεια καθώς βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης για επιβίωση. Φαντάσου τον μεταβολισμό σαν τη φωτιά. Θα χρειαστεί ξύλα η φωτιά για να συνεχίσει να καίει. Αν δεν βάλει ξύλα, δεν θα καίει. Έτσι και ο μεταβολισμός, χρειάζεται ενέργεια για να δουλεύει, χωρίς ενέργεια επιβραδύνεται.
  9. Πίνεις καφέδες για να βγει η μέρα. Ο καφές και η δίαιτα είναι ένας βίαιος τρόπος να έχεις ενέργεια μέσα στη μέρα καθώς παράλληλα υποσιτίζεσαι.
  10. Διατροφικές διαταραχές. Τέλος, για μερικούς ανθρώπους, η επαναλαμβανόμενη δίαιτα, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για μία διατροφική διαταραχή. (από νευρική ανορεξία ή βουλιμία, μέχρι αδηφαγική διαταραχή).
Αν νιώθεις τα παραπάνω, αν όχι όλα, κάποια από αυτά, σίγουρα δεν χρειάζεσαι άλλη μία δίαιτα στη ζωή σου, ίσως να εξετάσεις το ενδεχόμενο της αποκατάστασης σου από τη δίαιτα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις