ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΟΥ

«Φοβάμαι ότι και πάλι δεν θα τα καταφέρω»

Αυτή είναι η πιο συχνή ανησυχία των γυναικών που συναντώ όταν πρόκειται να δουλέψουμε την σχέση τους με το φαγητό, - συνήθως έναν διαταραγμένο τρόπο διατροφής που έχει επέλθει από την υπεραπασχόληση με το βάρος και το φαγητό.
Τις πιο πολλές φορές είναι η πιο έντονη αίσθηση που αναδύεται στην πρώτη συνάντηση, η αίσθηση της αδυναμίας.

Συνήθως, αισθάνεται αδύναμη να χαράξει την πορεία της ζωής της, ως θύμα καταστάσεων πέρα από τον έλεγχό της, υποτασσόμενη σε επιθυμίες των άλλων, εγκλωβισμένη. Παρουσιάζει την μεγάλη της «δύναμη της θέλησης» να κάνει δίαιτα, την αδυναμία της να σταματήσει τα διατροφικά ξεσπάσματα και την αποτυχία της να ελέγξει τα συναισθήματά της.

Ορισμένοι επαγγελματίες στους οποίους απευθύνθηκε για βοήθεια την είδαν επίσης, ως αδύναμη: ως θύμα της καταναγκαστικής της συμπεριφοράς, ως θύμα της δυσλειτουργικής της οικογένειας, ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, κι έτσι έπρεπε να της πουν τι να κάνει (τι να φάει / τι δεν πρέπει να φάει) αντί να τη βοηθήσουν να επανασυνδεθεί με την εσωτερική της καθοδήγηση, τη σοφή εκείνη φωνή βαθιά μέσα της. Άλλοι πάλι που επιχείρησαν την ενδυνάμωση, μπερδεύτηκαν και απογοητεύτηκαν, όταν εκείνη έκανε βήματα πίσω.

Ίσως τελικά να μην είναι η αίσθηση της αδυναμίας που βρίσκεται στη ρίζα της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς.

Αντ’ αυτού, ίσως να είναι ο φόβος της δύναμης.

Ο φόβος της δύναμης των συναισθημάτων της (ιδιαίτερα του θυμού της), ο φόβος της δύναμης της αντίληψής της (ειδικά όταν βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από τους άλλους), ο φόβος της νοημοσύνης και του ταλέντου της (όταν οι άλλοι μπορεί να ζηλεύουν), ο φόβος της δύναμης της σεξουαλικότητας της (που η εκδήλωσή της κάνει τους άλλους να μην ξέρουν πώς να την διαχειριστούν).
Ο φόβος της δύναμης του να είναι γυναίκα.

Η γυναίκα που παλεύει με έναν διαταραγμένο τρόπο διατροφής (δηλ. με το βάρος της, τις δίαιτες και την στέρηση φαγητού κατ' επανάληψη) είναι, πολύ συχνά, γυναίκα με εξαιρετικές ικανότητες. Έχει εξαιρετικά αναπτυγμένη την έκτη αίσθηση. Έχει την ικανότητα να βλέπει το αόρατο, να διαβάζει μεταξύ των γραμμών. Και φοβάται αυτές τις ικανότητες επειδή έχει λάβει το μήνυμα ότι αυτές οι ικανότητες είναι επικίνδυνες. Φτάνει να φοβάται τη διαίσθησή της. Φοβάται τη δύναμη της θηλυκότητας της.
[…]
Προκειμένου να ανακάμψει μία γυναίκα, από το διαταραγμένο τρόπο διατροφής, χρειάζεται να κάνει μία νέα ανάγνωση της δύναμής της, μία ανάγνωση που θα της επιτρέψει να είναι άνετη με την εγγενή της δύναμη, μία ανάγνωση που θα της επιτρέψει να είναι στην δύναμή της, ενώ παράλληλα θα σχετίζεται με τους άλλους λειτουργικά.

Απόσπασμα σε ελεύθερη μετάφραση και πρόσθετα δικά μου στοιχεία από το βιβλίο: Eating in the Light of the Moon: How Women Can Transform Their Relationship with Food Through Myths, Metaphors, and Storytelling της Anita A. Johnston PhD.

~~~~

www.kentrovarous.gr - Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻 #ΓίνεΕσύΤώρα

Η συζήτηση πάχους, σου κατατρώει την δύναμή σου. 👇


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις