Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ & Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ίσως, ύστερα από χρόνια δίαιτας, να μιλάς υποτιμητικά για τον εαυτό σου που -αμάν!- δεν ικανοποιείσαι με τίποτα! Να νιώθεις ότι όσο κι αν φας, θα θέλεις κι άλλο. Και λίγο ακόμα μετά. Και λίγο περισσότερο πιο μετά, μέχρι να τελειώσει.

Ίσως πάλι να είσαι από την αντίπερα όχθη, που στον αγώνα σου να καταφέρεις να είσαι συνεπής στην υγιεινή διατροφή ή στη δίαιτα ή να καταφέρεις να τρως λίγο ή να αποκλείσεις συγκεκριμένες τροφές (που αγαπάς) από τη ζωή σου, μπήκες στην διαδικασία να αποσιωπήσεις το αίσθημα της ικανοποίησης και της χαράς του φαγητού.
Απώθησες τόσο την ανάγκη σου για ευχαρίστηση και για ικανοποίηση που ίσως να νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη πια· και σταδιακά να μην ικανοποιείσαι και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Κι αν τύχει κι ευχαριστηθείς, μετά να έχεις ενοχές, γιατί την ευχαρίστηση την έχεις σχετίσει με τη δυστυχία που βιώνεις με το βάρος σου.

Και οι δυο αυτές καταστάσεις, είναι συνέπειες της δίαιτας.

Ο Abraham Maslow (γνωστός για τη θεωρία ιεράρχησης των αναγκών που υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά του ανθρώπου), ουσιαστικά δίδαξε ότι η συμπεριφορά μας εξαρτάται και διαμορφώνεται βάση των ανικανοποίητων αναγκών μας. Είτε είναι φαγητό είτε σχέσεις ή καριέρα, αν δεν ικανοποιούμαστε, δεν είμαστε και χαρούμενοι.

Για να είσαι ικανοποιημένη, χρειάζεται τα γεύματά σου να εμπεριέχουν τρόφιμα που εξυπηρετούν ακριβώς την ανάγκη σου τη δεδομένη στιγμή. Αν θες να φας σοκολάτα και αντ’ αυτού τρως ταχίνι με κακάο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αισθανθείς την ικανοποίηση που αποζητούσες. Πόσες φορές έχεις φάει ρυζογκοφρέτες ενώ στην πραγματικότητα ήθελες μπισκότα; Και πόσες ρυζογκοφρέτες, καρότα, μήλα και τυρί cottage έφαγες προκειμένου να νιώσεις την ικανοποίηση που θα σου έδιναν 2-3 μπισκότα;

Οι Ιάπωνες θεωρούν την ευχαρίστηση ως έναν από τους βασικούς στόχους για μια υγιεινή ζωή.
Όμως πάνω στην μανία για ένα αδύνατο σώμα, συχνά παραβλέπουμε ένα από τα βασικά δώρα της ύπαρξής μας, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που δίνει η εμπειρία του φαγητού. Όταν τρως αυτό που πραγματικά θέλεις, σε ένα φιλικό περιβάλλον, η ευχαρίστηση που εισπράττεις θα σε κάνει να νιώσεις ικανοποίηση και χαρά. Και είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι πολύ λιγότερο φαγητό.

Ξέρω ότι ίσως τα παραπάνω να σου φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Και το καταλαβαίνω γιατί αν κάνεις για χρόνια δίαιτες, μάλλον έχεις βιώσει αρκετή ματαίωση με το σώμα σου κι ίσως έχεις νιώσει ότι κάθε φορά που ευχαριστιέσαι, δε σου βγαίνει σε καλό ως προς το βάρος σου.
Αλλά δεν φταίει η ευχαρίστηση, είναι όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργήσει η δίαιτα στη ζωή σου, που σε κάνει να νιώθεις απογοήτευση.

Όσο ουτοπικό κι αν σου φαίνεται λοιπόν, μπορείς να αλλάξεις αυτή την κατάσταση. Πως;
👉 Τιμώντας την πείνα σου,
👉 Κάνοντας ειρήνη με το φαγητό,
👉 Βιώνοντας τη χόρτασή σου,
👉 Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματά σου πέρα από το φαγητό,
👉 Απορρίπτοντας την κουλτούρα της δίαιτας,
👉 Εκτιμώντας το σώμα σου σήμερα και
👉Αλλάζοντας το αυστηρό εσωτερικό διάλογο σχετικά με το φαγητό

Ω ναι! Όλα αυτά μπορούμε να τα δουλέψουμε στο κέντρο βάρους ώστε να αρχίσεις να ευχαριστιέσαι ξανά και να έχεις μια υγιή σχέση με το σώμα σου και το φαγητό.

Είναι μέσα Σεπτεμβρίου και προλαβαίνεις ακόμα να κλείσεις τη δική σου δωρεάν αναγνωριστική συνάντηση ώστε να ενημερωθείς πώς μπορείς να βοηθηθείς στο κέντρο βάρους, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου εδώ.

⚠️ Οι δωρεάν συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο από κοντά είτε μέσω skype/viber/whatsapp.
⚠️ Η επικοινωνία για τα ραντεβού θα γίνει βάση προτεραιότητας.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις