Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

«Ρε συ Μαίρη! Μπράβο! Έχεις γίνει πετσί και κόκκαλο! Τώρα μάλιστα! Ναι! Είσαι πάρα πολύ ωραία. Αχ πες μου πώς τα κατάφερες;»
«Αχ και να πάθαινα μια γαστρεντερίτιδα! Να δεις πως θα έχανα τα πρώτα κιλά!»
«Καλά, είδες την Τάνια τελευταία; Τρόμαξα! Έχει πάρει ένα κάρο κιλά! Πωπω χάλια ήταν… τη λυπήθηκα.»
«Πρέπει οπωσδήποτε να χάσω αυτά τα 5 κιλά για να πάω σε αυτό το reunion. Πώς θα εμφανιστώ έτσι;»
«Με ενοχλεί να βλέπω χοντρούς ανθρώπους. Αν είναι δυνατόν! Δεν μπορούν να ράψουν πια αυτό το στόμα τους; Δεν είναι ότι δεν μπορούν, δεν θέλουν παιδί μου! Είναι απλά κοιλιόδουλοι.»
«Αύριο, φρούτα και νερό όλη μέρα. Έχω γίνει σαν μπάλα. Πρέπει να χάσω βάρος άμεσα.»
«Πωπω αυτή η Σίλια, ακόμα να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης! Έλεος! Δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα του να τρώει όλη μέρα;»
«Δείχνω τόσο χοντρή… δεν αξίζω τίποτα. Τουλάχιστον να έχανα αυτά τα κιλά, να κατάφερνα κι εγώ κάτι αξιόλογο στη ζωή μου.»
«Αχ βρε Τάκη μου, εσύ που ήσουν ένας κούκλος! Πως έχεις παχύνει αγόρι μου έτσι; Εγώ για την υγεία σου το λέω.»
«Μόνο αν αδυνατίσω θα αξίζω την αγάπη και θα μπορώ να έχω σεξουαλική ζωή.»
«Κωστάκη έφαγες πάλι σοκολάτες στο σχολείο; Παχαίνουν παιδί μου κι εσύ πρέπει να αδυνατίσεις, απαγορεύεται να τρως σοκολάτες, για γλυκό έχουμε ζελέ στο σπίτι.»


Ω ναι!
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν τη λεγόμενη κουλτούρα της δίαιτας στον καθημερινό διάλογο, είτε εσωτερικό είτε με τους άλλους ανθρώπους. Και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κάνεις κάποια δίαιτα ώστε να λειτουργείς και να αισθάνεσαι βάση της κουλτούρας της δίαιτας. Είναι τόσο οικεία και τόσο παθολογικά «φυσιολογική» στην κοινωνία μας, στα μέσα ενημέρωσης, στα σχολεία, στις δομές υγείας, στην εργασία, στα σπίτια, στις οικογένειες, μέσα μας.


Αλλά θα σου πω κάτι, η κουλτούρα της δίαιτας δεν είναι ούτε φυσιολογική, ούτε λειτουργική, ούτε προάγει την υγεία. Η κουλτούρα της δίαιτας σε κάνει να αισθάνεσαι μόνιμα άσχημα για το φαγητό σου, για το σώμα σου και σε βάζει σε μία διαδικασία να ασχολείσαι και να κρίνεις διαρκώς τα σώματα των ανθρώπων. Σε κάνει σχεδόν εμμονική/ό. Και όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με την υγεία.


Σύμφωνα με την Christy Harrison, διατροφολόγος διαισθητικής διατροφής, η κουλτούρα της δίαιτας ορίζεται ως ένα σύνολο πεποιθήσεων που:
1️⃣ Εκθειάζει το λεπτό σώμα και το εξισώνει με την υγεία και την ηθική αρετή.
💁‍♀️ Που σημαίνει ότι εσύ θα πρέπει να ξοδεύεις όλη σου τη ζωή πιστεύοντας ότι το σώμα σου ποτέ δεν είναι αρκετά καλό, μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις το εξιδανικευμένο αδύνατο σώμα.
2️⃣ Προωθεί το αδυνάτισμα ως μέσο κατάκτησης ενός υψηλού κοινωνικού στάτους.
💁‍♀️ Που σημαίνει ότι μπαίνεις σε μία διαδικασία να αφιερώνεις απίστευτα πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα στην προσπάθειά σου να συρρικνώσεις το σώμα σου, παρόλο που η έρευνα είναι πολύ σαφής ότι σχεδόν κανείς δεν μπορεί να διατηρήσει την απώλεια βάρους για περισσότερο από μερικά χρόνια.
3️⃣ Δαιμονοποιεί ορισμένους τρόπους διατροφής ενώ αναδεικνύει άλλους.
💁‍♀️ Που σημαίνει ότι είσαι διαρκώς σε επαγρύπνηση σε σχέση με το φαγητό ώστε να το ελέγχεις και αν τύχει και δεν αντέξεις τον έλεγχο, νιώθεις ντροπή και καταπιέζεις ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ευχαρίστησής σου, ενώ παράλληλα νιώθεις ολοένα και πιο αποδυναμωμένη/ος.
4️⃣ Καταπιέζει τους ανθρώπους που δεν έχουν την υποτιθέμενη εικόνα της «υγείας».
💁‍♀️ Που σημαίνει ότι εδώ η διαφορετικότητα την πληρώνει ακριβά και επηρεάζονται δυσανάλογα οι γυναίκες, οι άνθρωποι που γενετικά είναι ευμεγέθεις και οι ανθρώπους με αναπηρίες, βλάπτοντας τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική τους υγεία.


Ξέρω, η κουλτούρα της δίαιτας έχει γίνει δεύτερο πετσί σου. Είναι ίσως δύσκολο στην αρχή να τη διακρίνεις, γιατί σε μπερδεύει που θες να χάσεις και βάρος. Είναι δύσκολο άλλωστε να ζεις σε ένα σώμα που η κοινωνία μέσα από την κουλτούρα της δίαιτας, το απορρίπτει διαρκώς. Όμως δεν θα βοηθήσεις τον εαυτό σου, αν απορρίπτεις κι εσύ το σώμα σου.


Έχεις το δικό σου σχήμα, το δικό σου μέγεθος, το δικό σου σώμα. Αξίζεις σεβασμό μόνο που είσαι άνθρωπος. Η φροντίδα του σώματός σου και η βελτίωσή του δεν θα έρθει μέσα από την απόρριψη, θα έρθει μέσα από την αποδοχή.
Στην αποδοχή δεν σημαίνει ότι σου αρέσεις απαραίτητα, σημαίνει όμως ότι σου επιτρέπεις να ζεις σήμερα με το σώμα που έχεις σήμερα.


Βάλε στη σίγαση την φωνή της κουλτούρας της δίαιτας, γιατί δεν είναι εσύ. Η κουλτούρα της δίαιτας, σου κλέβει τη ζωή και συρρικνώνει τη δυναμική σου.


Στο κέντρο βάρους, η πρώτη φάση της παρέμβασης #ΓίνεΕσύΤώρα είναι η αναγνώριση των επιπτώσεων που έχει στη ζωή σου η κουλτούρα της δίαιτας και ο διαχωρισμός σου από αυτήν.
Τον Γενάρη του 2020 ξεκινούν νέες ομάδες του προγράμματος #ΓίνεΕσύΤώρα. Μείνε συντονισμένη για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής.


Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις