«ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ;»

Αρχές Μαΐου είχα δημοσιεύσει δωρεάν μία σειρά με 6 εβδομαδιαία online σεμινάρια για να πάρει κανείς μία γεύση της παρέμβασης που κάνω στο Κέντρο Βάρους. Κλείνοντας ζήτησα από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν ανώνυμα το σεμινάριο. Έλαβα λοιπόν υπέροχα σχόλια, τόσο θετικά και όσο και αρνητικά, που πρόκειται να αξιοποιήσω στη βελτίωση των σεμιναρίων. Παραθέτω ένα από αυτά, απαντώντας:
Ερώτηση αξιολόγησης:
Τι ήταν αυτό που σου έμεινε περισσότερο από τα online σεμινάρια;
Απάντηση συμμετέχουσας:
«Το ότι υπάρχει ελπίδα να δεις αλλιώς τον εαυτό σου αλλά από την άλλη δεν ξέρεις αν θα πετύχει»
Ήθελα να σχολιάσω αυτή την απάντηση γιατί η ανησυχία «του αν θα πετύχει» εκφράζει μάλλον αρκετούς ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσουν στο Κέντρο Βάρους.
Κι όχι άδικα.
Η επιτυχία και η αποτυχία είναι εργαλεία της δίαιτας και της κουλτούρας της. Και οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί μου, έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τη δίαιτα στο παρελθόν. Με κάθε δίαιτα, βίωναν διαρκώς επιτυχία και αποτυχία.
Στην αρχή που χάνεις κιλά νιώθεις ότι η δίαιτα πέτυχε και στη συνέχεια που ξαναβρίσκεις τα κιλά που έχασες νιώθεις ότι εσύ απέτυχες. Στη δίαιτα ζυγίζεις την επιτυχία και την αποτυχία σε κιλά, γιατί εστιάζει μόνο στα κιλά, η δίαιτα σαν διαδικασία αγνοεί πολλές παραμέτρους.
Η σχέση σου με το φαγητό, δεν μετριέται σε κιλά. Αφορά την ποιότητα της ζωής σου.
Το σώμα σου δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ή αποτυχία από το πόσο ζυγίζεις. Το σώμα σου, που σε κρατάει στη ζωή, είναι από μόνο του μία επιτυχία, κάθε στιγμή.
Η σχέση σου με το φαγητό και το σώμα, δεν είναι συνταγή κέικ που πέτυχε ή απέτυχε. Η δίαιτα μοιάζει όμως με συνταγή για κέικ. Αλλά εσύ δεν είσαι κέικ.
Στον διαισθητικό τρόπο διατροφής και στην αποκατάσταση από τη δίαιτα δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ούτε επιτυχία και αποτυχία. Υπάρχει η θετική και η αρνητική εμπειρία, που μέσα από τη κάθε μία μόνο μαθαίνεις τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί για σένα σήμερα, κάθε τι αποτελεί μία ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για το σώμα σου.
Ένας άνθρωπος που τρέφεται διαισθητικά δεν έχει επιτυχίες ή αποτυχίες στη διαδικασία, κι αυτό γιατί είναι μία διαδικασία μάθησης. Σκέψου ένα μωρό που προσπαθεί να περπατήσει. Πέφτει, στέκεται, ξαναπέφτει, μπουσουλά, στηρίζεται. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον γονέα κάθε φορά που το μωρό πέφτει να ανησυχεί ότι θα αποτύχει να περπατήσει. Έτσι κι εσύ, είναι σημαντικό να αναπτύξεις αυτοσυμπόνια, αντί ντροπή και κατηγορία.
Η αυτοσυμπόνια σχετίζεται με την ευεξία, αυξάνει την αίσθηση χαράς και σε ενθαρρύνει να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Κι αυτό γιατί όταν έχεις αναπτύξει την ποιότητα της αυτοσυμπόνιας δεν κριτικάρεις τον εαυτό σου ότι κάνει «λάθη», δεν τα αναγνωρίζεις καν ως λάθη, αλλά ως κάτι που δεν λειτούργησε για σένα.
Είναι μια διαδικασία που κάθε μέρα κατακτάς και κάτι περισσότερο, και κάθε τι που κατακτάς, είναι δικό σου, δεν γυρίζει πίσω και κανείς δεν μπορεί να στο πάρει, το έχεις κατακτήσει.
Η διαισθητική διατροφή είναι μία διαδικασία που σε εξελίσσει και σε ενδυναμώνει. Οι άνθρωποι είμαστε και θα είμαστε ευάλωτοι. Θα έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Σημασία έχει να μπορείς να συνδεθείς στο τώρα και να κάνεις για σένα σήμερα ότι καλύτερο μπορείς. Αυτή η διαδικασία, του σήμερα κάνω ότι καλύτερο μπορώ, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Είναι μία διαδικασία που πάει μόνο μπροστά.
Αν σε ενδιαφέρει να λάβεις κι εσύ αυτά τα σεμινάρια στο email σου δήλωσε συμμετοχή ενδιαφέροντος στον ακόλουθο σύνδεσμό (https://forms.gle/ThHD7KjWVc78UG8E9) και μόλις τα επαναδημοσιεύσω θα λαμβάνεις ένα στο email σου για 6 εβδομάδες.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις