ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Όταν νίκησε την μάχη της με τη νευρική ανορεξία, η Mary Evans Young θέλησε να βοηθήσει κι άλλους κι έτσι οργάνωσε μία ομάδα που ονομαζόταν “diet breakers” και σκοπό είχε φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της χρόνια δίαιτας και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. 
Και τα κατάφερε! Αρχικά το 1992 η 6η Μαΐου θεσπίστηκε ως η εθνική ημέρα κατά της δίαιτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως για το πώς να εργαστούν με μία προσέγγιση χωρίς δίαιτα, μιας και παρατηρούσαν ότι έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, η ημέρα κατά της δίαιτας έγινε παγκόσμια.

Για το ευρύ κοινό όμως, η ημέρα αυτή είναι μία μέρα ευαισθητοποίησης. Μπορείς κι εσύ να έχεις έναν ενεργό ρόλο, πώς;

👉 Άλλαξε θέμα συζήτησης! Όταν η συζήτηση με τις φίλες/ους ή με τους συγγενείς σου γυρίζει στις δίαιτες και στο σωματικό βάρος, άλλαξέ την. Αν νιώθεις άνετα, μπορείς να μοιραστείς το πόσο έχουν βλάψει εσένα οι δίαιτες στο παρελθόν, διαφορετικά άλλαξε θέμα μιλώντας για κάτι πραγματικά άσχετο!

👉 Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς για το σώμα σου! 
1. Αναγνώρισε μέσα σου την φωνή που μιλάει αρνητικά για το σώμα σου. 
2. Όταν εμφανίζεται, πάρε μία βαθιά αναπνοή. Ίσως και δύο.
3. Απάντησέ της με κατανόηση, όπως: «Σε ξέρω και μέσα από σένα προσπαθώ μάλλον να βοηθηθώ, θα προσπαθήσω όμως με άλλον τρόπο.»
4. Κάνε πρακτική εξάσκηση στο να επιβεβαιώνεις την αξία του σώματός σου καθημερινά. Ξεκινώντας με ουδέτερα σχόλια και περιγραφές, σιγά σιγά θα αναπτύξεις έναν πιο θετικό εσωτερικό διάλογο με πιο θετικά σχόλια και περιγραφές. Ξεκίνα όμως με ουδέτερες περιγραφές, δεν μπορείς να αγαπήσεις το σώμα σου από τη μία στιγμή στην άλλη.

👉 Πάτα unfollow σε σελίδες και πρόσωπα που προωθούν τρόπους αδυνατίσματος και γενικά προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό το αδυνάτισμα. Είναι αυτές οι σελίδες και τα πρόσωπα που σε κάνουν συνήθως να νιώθεις λίγο άσχημα για το σώμα σου και σε βάζουν σε ένα παιχνίδι σύγκρισης με άλλα σώματα. Δεν χρειάζεται. Δημιούργησε ένα θετικό ψηφιακό περιβάλλον και ακολούθησε σελίδες που σε εμπνέουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα με τον εαυτό σου. Υπάρχουν.

👉 Παρατήρησε! Ξεκίνα με τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τις διαφημίσεις, τι πρότυπα προωθούν; Πώς νιώθεις όταν είσαι ο δέκτης; Ποια είναι τα μηνύματα που σου περνούν;

👉 Μείνε ενημερωμένη/ος! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γιατί οι δίαιτες και η κουλτούρα της δίαιτας δεν λειτουργούν, αναζήτησε στο google «Health at Every Size», Non-Diet approach»,«Diet recovery», «Intuitive eating», «Weight Stigma» και «Weight Bias».

Από τη πλευρά των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών, η μέρα αυτή έχει βασικό στόχο να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της δίαιτας και να γίνει πιο σαφές τι πληροφορία μας δίνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το σωματικό βάρος ως προς την υγεία.

Το Κέντρο Βάρους έχει βασικό στόχο να ευαισθητοποιεί καθημερινά και όλο τον χρόνο το κοινό για τις επιπτώσεις της χρόνιας δίαιτας, ενώ παράλληλα να προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση από τη χρόνια δίαιτα.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις