ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Τις προάλλες σε μία συνάντηση που είχα με μία ακόμη υπέροχη γυναίκα που θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση της με το φαγητό, στη συζήτηση μας ανάφερα την «εμπιστοσύνη στο σώμα». Κι εκείνη πολύ εύστοχα με ρώτησε τι εννοώ, καθώς όσες φορές κι αν το έχει διαβάσει στις αναρτήσεις μου δεν το καταλαβαίνει. Έτσι θεώρησα ότι χρειάζεται να ενταχθεί μία νέα στήλη στο blog μου. Αυτή του λεξικού. Ο επαναπροσδιορισμός των λέξεων και των εννοιών είναι μία σημαντική διαδικασία εδώ. Μέσα από τις λέξεις καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τι μας συμβαίνει. Σου έχει συμβεί ποτέ να ονοματίσεις κάτι και αυτόματα να το κατανοήσεις καλύτερα; Αυτό γίνεται όταν σκέψεις που είναι εγκλωβισμένες στο μυαλό, αφού μπουρδουκλωθούν πρώτα στα δόντια, καταφέρνουν να βγουν από το στόμα και ύστερα από λίγο παίρνουν την μορφή λέξεων, λέξεων που θα σχηματίσουν προτάσεις κι εσύ αυτόματα θα ξεμπλεχτείς και θα νιώσεις ότι τώρα κατάλαβες καλύτερα. 

Τι είναι η εμπιστοσύνη στο σώμα λοιπόν;

Εμπιστοσύνη στο σώμα σημαίνει να ασχολείσαι και να φροντίζεις το σώμα σου, μέσα από την αποδοχή και την αυτο-συμπόνια. Σημαίνει να είσαι συντονισμένη/ος με αυτό, να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι, να ακούς και να ανταποκρίνεσαι στα συνθήματα που σου στέλνει (όπως πείνα, κορεσμό, όρεξη, νεύρα, αϋπνίες, ένταση, χαλάρωση), ακόμα κι όταν αυτά τα συνθήματα είναι ήπια. Εμπιστοσύνη στο σώμα σημαίνει ότι γνωρίζεις πώς να βιώνεις ευχαρίστηση, πώς να ικανοποιείς τις βαθύτερες ανάγκες, επιθυμίες και θέλω σου, σημαίνει ότι γνωρίζεις την αλήθεια σου, την ιστορία σου, τον εαυτό σου.
Εμπιστοσύνη στο σώμα σου είχες όταν γεννήθηκες, που μεγαλώνοντας για κάποιους λόγους την εγκατάλειψες. Δεν το έκανες επίτηδες, μπορεί να μεσολάβησε ένα τραύμα, μία καταπίεση, μία ασθένεια, τα κοινωνικά στερεότυπα γύρω από το φύλο, τη φυλή, την ομορφιά, την υγεία ή το βάρος. Συχνά προκαλείται από άλλους ανθρώπους που και οι ίδιοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο σώμα τους.

Στο Κέντρο Βάρους δουλεύουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο σώμα. Όταν χάνεις την εμπιστοσύνη σου στο σώμα, ενδεχομένως τα μηνύματα που σου στέλνει να είναι μπερδεμένα ή απενεργοποιημένα. Το σώμα ηρεμεί και επανέρχεται, μέσα από την αποκατάσταση του στίγματος βάρους, της κουλτούρας της δίαιτας, της ντροπή και την παράλληλη μείωση βλάβης (σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής) που προκαλεί η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια ελέγχου του σωματικού σου μεγέθους. 
Το να έχεις εμπιστοσύνη στο σώμα σου σημαίνει ότι είσαι ευέλικτη/ος, συμπονετική/ός και συνδεδεμένη/ος με αυτό.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις