«ΕΙΜΑΙ ΧΟΝΤΡΗ»

Τοποθέτηση: - Είμαι πολύ χοντρή! Πιθανές απαντήσεις: 1) - Όχι! Δεν είσαι χοντρή! 2) - Γιατί δεν δοκιμάζεις την ‘τάδε’ δίαιτα; 3) - Αχ κι εγώ!
Ένα από τα πιο συχνά σχόλια των γυναικών για να δηλώσουν κάποια δυσαρέσκεια που βιώνουν είναι το «είμαι χοντρή». Οι απαντήσεις συνήθως που έρχονται είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Αν και το πάχος δεν είναι κάποιο συναίσθημα, εκφράζει μία συναισθηματική κατάσταση. Τέτοιου είδους σχόλια είναι συνήθως αποδεκτά και φαίνεται να γίνονται πλήρως κατανοητά, χωρίς να αναρωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενοχλεί. Στην πραγματικότητα, αυτό που εκφράζεται είναι ένα άβολο συναίσθημα που δεν σχετίζεται απόλυτα από το μέγεθος του σώματός σου, αλλά εκφράζεται μέσα από αυτό.
Εκφράζοντας ένα πρόβλημά σου κατηγορώντας το σώμα σου είναι κάτι εξαιρετικά διαδεδομένο στην κοινωνία μας και το χειρότερο είναι ότι δύσκολα κάποιος θα το εξετάσει περαιτέρω, θεωρείται μάλιστα ότι μία απώλεια βάρους θα λύσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, μία ντροπαλή έφηβη που ετοιμάζεται να πάει σε ένα πάρτι και λέει «είμαι χοντρή» ενδέχεται να εκφράζει τον φόβο της για κοινωνικοποίηση και είναι πιθανό να μην πάει δίνοντας την υπόσχεση ότι θα αδυνατίσει πρώτα και ύστερα θα πηγαίνει στα πάρτι. Καθώς ένα παιδί μιλάει για το σώμα του με μία γλώσσα που έχει υιοθετήσει από την κουλτούρα όπου το πάχος αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, εξασφαλίζει μία αρνητική εικόνα σώματος που θα το μπερδεύει διαρκώς για το πώς νιώθει στο σώμα του. Κι έτσι από πολύ μικρό χάνει την επαφή με αυτό που πραγματικά το δυσαρεστεί, καθώς πολεμάει το σώμα του.
Η εικόνα σώματος είναι κάτι που δουλεύουμε στην αποκατάσταση από τη χρόνια δίαιτα και τους κανόνες της στο Κέντρο Βάρους. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό γιατί η αρνητική εικόνα του σώματος είναι κανόνας στην κοινωνία μας και τι αντίκτυπο έχει αυτό στη ζωή σου. Πάρε για παράδειγμα ένα βρέφος, έρχεται στον κόσμο εντελώς ικανοποιημένο με το σώμα του. Στη συνέχεια μαθαίνει τι σημαίνει το μέγεθος του σώματος μέσω της κουλτούρας που επικρατεί, μέσω των γονέων και άλλων συγγενών, μέσω των συνομήλικων, μέσω των εκπαιδευτικών, μέσω των επαγγελματιών υγείας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι πεποιθήσεις που αναπτύσσεις και εσωτερικεύεις καθ 'όλη την παιδική και εφηβική ηλικία συνήθως είναι αυτά που σου έμαθαν οι άλλοι για σώμα σου, και όχι μια δική σου ορθή ή λανθασμένη σκέψη για το σώμα σου. Καθώς υιοθετείς αυτές τις ιδέες ως δικές σου και δεν τις επανεξετάζεις, τελικά τις μεταδίδεις ως μητέρα/πατέρας, ως φίλη/ος, ως επαγγελματίας κτλ. και κάπως έτσι διαιωνίζονται τα μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα.
Το να κατηγορείς το σώμα για να εκφράσεις τα δυσάρεστα μη αναγνωρισμένα συναισθήματα σου είναι κάτι σύνηθες στους ενήλικες που βιώνουν ένα διαταραγμένο τρόπο διατροφής. Αν είσαι πεπεισμένη ότι το βάρος σου είναι το θέμα και ότι αν αδυνατίσεις θα λύσεις τα προβλήματά σου, στο Κέντρο Βάρους επανεξετάζουμε αυτή τη πεποίθηση. Μπορείς άραγε να χάσεις το βάρος το οποίο ενδεχομένως σε εξυπηρετεί στο κουκούλωμα των προβλημάτων σου; Αν διακρίνεις και αποσυνδέσεις το βάρος από τα προβλήματά σου, θα μπορείς! Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις