Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

«Μα πρέπει να τρώω υγιεινά! Τα γλυκά κάνουν κακό στην υγεία και με παχαίνουν.»
Ακούγοντάς το, κατανοώ την αγωνία που έχει ο άνθρωπος που το λέει. Να είναι υγιής, να μην παχύνει, να ακολουθεί τους διατροφικούς κανόνες πιστά ώστε να είναι σίγουρος/η. Αγωνία, άγχος και καθόλου εμπιστοσύνη στον εαυτό του γύρω από το φαγητό.
Και είναι λογικό να μην έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου σε σχέση με το φαγητό. Πάντα ακολουθούσες κανόνες για το πώς θα φας, τι είναι υγιεινό και τι όχι, τι παχαίνει και τι όχι, τι είναι πολύ, τι είναι λίγο.
Οι διατροφικοί κανόνες παρουσιάζονται ως κάτι απλό, τους ακολουθείς, τρως τα καλά, δεν τρως τα κακά τρόφιμα, και τελείωσε. Όλη η γνώση έρχεται απ’έξω από εσένα, δε χρειάζεται σκέψη. Φυσικά όλο αυτό αποτυγχάνει γιατί το σώμα αντιστέκεται με όλες τις συνέπειες της στέρησης (αυξημένη πείνα, ευαλωτότητα στη θέα φαγητού, αδυναμία, εκνευρισμός κτλ). Η απαγόρευση του φαγητού δεν μπορεί να είναι φροντίδα, είναι σκέτο απαγόρευση με συνέπειες.

Η φυσιολογία του σώματος, οι διατροφικές συστάσεις, οι έρευνες και γενικά όλη η πληροφορία που ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας είναι τόσο σημαντική. Μόνο που ξέχασες τη σημαντική πληροφορία που σου δίνει το σώμα σου. Ξέχασες να το ακούς μετά από την υπακοή στους κανόνες και τη τιμωρία. Έχασες την εμπιστοσύνη στο σώμα σου. Και ξέρεις οι διατροφικοί κανόνες αν δεν τους επιβεβαιώνει το σώμα, δεν είναι για σένα.
Άρα λοιπόν, #ΚάντοΝαΕπιτρέπεται και θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα. Νιώσε ξανά εμπιστοσύνη στον εαυτό σου γύρω από το φαγητό.
Το Κέντρο Βάρους εφαρμόζει προγράμματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξαναεμπιστευθείς τον εαυτό σου γύρω από το φαγητό. Μείνε συντονισμένη/ος για περισσότερες πληροφορίες που θα αναρτηθούν τους επόμενους μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις