ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΑΧΟΣ



Σημαντική σημείωση: Στο κείμενο η λέξη «χοντρό» χρησιμοποιείται περιγραφικά και όχι ως κρίση του χαρακτήρα ή της σωματικότητας του ατόμου.


Κυκλοφορεί τελευταία μία φωτογραφία που απεικονίζει άτομα με βαρύ σώμα στην παραλία και μέσα από περιπαιχτικά σχόλια εκφράζεται ακούσια η ανησυχία του ότι, έτσι θα είμαστε το καλοκαίρι μετά από τα lockdown. Πολύς κόσμος το έχει βρει αστείο. Προσωπικά δεν γελάω καθόλου.

Δεν έχω διάθεση να επικρίνω κανένα άτομο που γελάει ή που αναπαράγει τη φωτογραφία, αλλά ούτε να μιλήσω για πολιτική ορθότητα. Καθόλου δεν με νοιάζει αυτό.

Θέλω να πω ότι συναντώ καθημερινά άτομα με βαρύ σώμα, που ίσως το σώμα τους να μοιάζει με αυτό της φωτογραφίας. Και τους γνωρίζω καλά, γνωρίζω πόσο υπέροχοι άνθρωποι είναι, γνωρίζω την ιστορία τους και γνωρίζω τι ακούνε κάθε μέρα για το βάρος τους· έτσι δεν μπορώ να γελάσω.

Σε αυτή τη φωτογραφία αναπαριστώνται άνθρωποι σαν κι εκείνους που γνωρίζω και φροντίζω μέσα από τη δουλειά μου.

Γι’ αυτό δεν μπορώ να γελάσω.

Και θα τονίσω ότι η διάθεσή μου δεν είναι να κρίνω κανέναν που ανέβασε αυτή τη φωτογραφία ή που γέλασε. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν το έκανε γιατί είχε κακή πρόθεση, άλλωστε ξέρω πόσο εύκολο είναι στη κουλτούρα μας να γελάμε με τα κιλά και πολλές φορές και με τα σώματα των άλλων.

Αυτό που θέλω είναι να δώσω μία άλλη οπτική:

Ότι ξέρεις;

Η ομάδα χοντρών που βλέπεις στην φωτογραφία και γελάς είναι άνθρωποι που υπάρχουν στην πραγματικότητα, είναι σώματα που υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Μπορεί να είναι η μάνα σου, να είναι ο αδερφός σου, το παιδί σου, η κολλητή σου, η σύντροφός σου, ο συνάδελφός σου, που έχει παρόμοιο σωματότυπο. Και όταν ανεβάζεις αυτό και γελάς, είναι σαν να γελάς μαζί τους· είναι σαν να τους λες έμμεσα: φοβάμαι μη γίνω σαν εσένα.

Αν κάτι είναι λοιπόν να κάνει κανείς μέσα σε όλο αυτό, είναι μία ερώτηση προς τα μέσα.

Τι είναι αυτό μέσα μου, που βλέποντας ένα χοντρό σώμα με κάνει και γελάω; Τι άλλα συναισθήματα έχει;

Κάνε την ερώτηση και μάθε πράγματα για τη δική σου σχέση με το σώμα σου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις