ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Είναι πολλές οι φορές.
Μιλάω με ανθρώπους για το βάρος τους, για την δυσκολία τους στο σώμα τους, για τη δυσκολία τους στη ζωή που εκφράζεται στο φαγητό, για την δυσκολία να τρέφονται καλά, για την ανησυχία τους σχετικά με την υγεία τους.
Ακούω με τα 'μάτια κλειστά' και την καρδιά ανοιχτή.

Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορώ να ακούσω έναν άνθρωπο, να τον καταλάβω, να νιώσω το πώς νιώθει. Και ως επαγγελματίας υγείας, νιώθω ότι είναι η βασική μου υποχρέωση να ακούσω, να μην κρίνω, να μην αποφασίζω για τον άλλον, να ενθαρρύνω και να κατανοώ.
Είναι υποχρέωσή μου να έχω λύσει ή να έχω βάλει στην άκρη τις προκαταλήψεις μου.
Είναι πολλές οι φορές· που κάποιος άνθρωπος έχει έρθει εδώ σε πανικό για την υγεία του. Ο γιατρός του το είπε ξεκάθαρα:
«Χάσε κιλά και θα γίνεις καλά.»
Μα τόσα χρόνια αυτό παλεύεις, να χάσεις τα κιλά.
Αλλά ο τρόπος που το παλεύεις είναι η στέρηση. Και η στέρηση το μόνο που κάνει τελικά είναι να επιβαρύνει την υγεία σου. Και τώρα σου «συνταγογραφείται» πάλι στέρηση.
Αν έχεις προ-διαβήτη ή διαβήτη, η λύση δεν είναι να χάσεις τα κιλά. Η λύση είναι να βελτιώσεις τον τρόπο που ζεις· θα ακολουθήσουν τα κιλά.
Αν έχεις αυτοάνοσο, η λύση δεν είναι να χάσεις τα κιλά. Η λύση είναι να λάβεις την κατάλληλη βιολογική θεραπεία και να κάνεις ψυχοθεραπεία· θα ακολουθήσουν τα κιλά.
Αλλά για να μάθεις από τι πάσχεις, πρώτα χρειάζεσαι μια διάγνωση.
Όταν η ιατρική διάγνωση περιορίζεται στο «χάσε τα κιλά», είναι πολύ πιθανό να μένει αδιάγνωστη ασθένεια που μάλιστα η ίδια η ασθένεια να εμποδίζει τη ρύθμιση βάρους που παλεύεις καιρό.
Είναι πολλές οι φορές, που οι άνθρωποι που συναντώ, έχουν αδιάγνωστο πρόβλημα υγείας, που έμεινε αδιάγνωστο γιατί η/ο γιατρός δεν άκουσε, απλά είδε. Είδε μπροστά της/του τη μεγαλύτερή της/του προκατάληψη, την προκατάληψη πάχους.
Κι έτσι έβγαλε διάγνωση ότι για όλα φταίνε τα κιλά.
Ευτυχώς, δεν είναι όλοι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας έτσι. Υπάρχουν όμως αρκετοί που έχουν προσωπικές προκαταλήψεις βάρους, οι οποίες βγαίνουν στη διάγνωσή τους και πολλές φορές και στον τρόπο που σου μιλούν.
Αν τύχει λοιπόν και συναντήσεις μία/έναν επαγγελματία υγείας ή γιατρό που του μιλάς για το χέρι σου που πονάει κι εκείνη/ος σου απαντήσει «χάσε τα κιλά κι όλα θα γίνουν», κάνε την ακόλουθη ερώτηση:
Τι συστάσεις θα δίνατε σε κάποιον ασθενή 'φυσιολογικού βάρους' που θα είχε τα ίδια συμπτώματα;
Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις