ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΧΟΥΣ - FAT TALK

Ο όρος «συζήτηση πάχους» (fat talk) πρωτοακούστηκε από ερευνητές το 1994, όταν παρατήρησαν ότι τα έφηβα κορίτσια μιλούσαν για το σώμα τους ταπεινωτικά και απολογητικά. Έκτοτε, υπήρξαν αναρίθμητες μελέτες που περιγράφουν με πόση φυσικότητα υπάρχει σχεδόν παντού αυτή η αρνητική συζήτηση για το σώμα και ο φόβος πάχους σε γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η συζήτηση πάχους αφορά το σώμα, αλλά απ’ ότι φαίνεται συχνά αναφέρεται και στην πειθαρχία και την αυτοσυγκράτηση. Ουσιαστικά είναι μία υποτιμητική συνομιλία (με τον εαυτό και τους άλλους) για το σώμα, τα τρόφιμα και τις διατροφικές συνήθειες.

Στη συζήτηση πάχους εμπλέκονται γυναίκες κάθε βάρους και τύπου σώματος. Δεν έχει να κάνει με το πραγματικό βάρος, αλλά με το πώς η κάθε γυναίκα βλέπει τον εαυτό της.
Γενικά η έρευνα δείχνει ότι η δυσαρέσκεια των γυναικών για το σώμα τους είναι κάτι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει, είναι το κανονικό, normative discontent όπως το περιγράφουν και φυσικά σχετίζεται με τα κοινωνικά στερεότυπα για το σώμα της γυναίκας.

Μπορεί να σκεφτείς ότι αφού σε απασχολεί, τι να κάνεις; Να μην μιλάς για αυτό;

Να μιλάς για αυτό. Φυσικά και να μιλάς για αυτό. Έχει όμως μεγάλη σημασία πώς μιλάς για αυτό και με ποιους μιλάς για αυτό. Κανένας άνθρωπος δεν φρόντισε το σώμα του επειδή ταπεινώθηκε ή νιώθει υπόλογος για τα κιλά του και το μέγεθός του στους άλλους.

Αν σε ανησυχεί η εικόνα σου μοιράσου το με ανθρώπους που έχουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους και ξέρεις ότι δεν θα σε κρίνουν για την εμφάνισή σου. Είναι να μοιράζεσαι την ανησυχία σου για να την καταλαγιάσεις, όχι για να την πολλαπλασιάσεις.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γίνε εσύ, τώρα» με το πρώτο εργαστήριο #ΒάλεΤελοςΣτηΝοοτροπίαΤηςΔίαιτας συνεχίζονται για λίγες ημέρες ακόμα!
Μάθε περισσότερα εδώ: http://www.kentrovarous.gr/2019/12/1.html
Δήλωσε συμμετοχή εδώ: https://forms.gle/5x9kN1qSEDCTRBYKA

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις