ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΙΑΙΤΑ

Ξέρω ότι ίσως είναι δύσκολο να το ακούσεις, πόσο μάλλον να το αισθανθείς, αλλά στις δίαιτες και στις διατροφές, αυτό που πάει στραβά, δεν είσαι εσύ.

Το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτες, ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν -μερικές φορές και περισσότερο βάρος από αυτό που έχασαν - μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.
Εκτός από το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας της δίαιτας στο να χάσεις βάρος, η ανακύκλωση του βάρους (το χάσε, πάρε κιλά δηλαδή) που συνοδεύει συχνά τη δίαιτα, έχει συνδεθεί με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ακόμα και οι πιο «υγιεινές» και «πλούσιες» διατροφές μπορούν να σε οδηγήσουν σε διαταραγμένο τρόπο διατροφής.

Καταλαβαίνω ότι σου είναι ίσως δύσκολο να αποδεχτείς το κόστος της δίαιτας στην υγεία σου (σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά), όταν για μία ζωή ακούς, βλέπεις και μαθαίνεις ότι το να κάνεις δίαιτα διαρκώς, είναι το φυσιολογικό.

Ζούμε σε μία κοινωνία που είναι τόσο εξοικειωμένη με τη μέθοδο της δίαιτας, που πλέον θεωρείται το κάτι αυτονόητο και πολύ θετικό.
Κι αυτό γιατί η σχέση των ανθρώπων και των κοινωνιών με τη δίαιτα έχει συνδεθεί ιστορικά με μια ιδεατή γυναικεία φιγούρα και με προσωπικές αξίες, όπως η αυτοσυγκράτηση, η επιμονή, η πειθαρχία. Κάπως έτσι το να διατηρείς ή να αποκτήσεις ένα αδύνατο σώμα, ισοδυναμεί αυτόματα στο μυαλό με θηλυκότητα και με δυνατή προσωπικότητα.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν ισχύει.

Η θηλυκότητα σου, οι προσωπικές σου αξίες και η προσωπικότητά σου, δεν προσδιορίζονται από το σωματικό σου βάρος και από το αν καταφέρνεις να κάνεις δίαιτα.

Όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι το να κάνεις μια ζωή δίαιτα, δεν είναι το φυσιολογικό και αρχίσεις σιγά σιγά να αποσυνδέεις την αξία σου από τα κιλά σου, θα δημιουργήσεις χώρο ώστε να βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό και το σώμα σου. Μία καλή σχέση με το φαγητό και το σώμα, θα σε οδηγήσει στο να σταθεροποιήσεις το βάρος σου και να απομακρυνθείς από τους κινδύνους υγείας που εμπεριέχει η συνεχής αυξομείωση του σωματικού σου βάρους.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻


Με πληροφορίες από:
💁‍♀️Bijlefeld, M., & Zoumbaris, S. (2003). Encyclopedia of Diet Fads. Westport, CT: Greenwood Press.
💁‍♀️National Health and Medical Research Council (2013) Clinical practice guidelines for the management of overweight and obesity in adults, adolescents and children in Australia. Melbourne: National Health and Medical Research Council, p69.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις