Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Είναι ανθρώπινο να βιάζεσαι. Θέλεις να κάνεις ότι χρειάζεται άμεσα, σχεδόν με μια ανάσα, έτσι ώστε γρήγορα να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα. Βιάζεσαι τόσο πολύ, που σχεδόν ζεις στο μέλλον και μάλιστα στο ιδανικό μέλλον.
Βιάζεσαι τόσο πολύ, γιατί έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ.
Καταλαβαίνω, είναι δύσκολο να ζεις σε ένα περιβάλλον που σε απορρίπτει λόγω των κιλών σου, είναι ακόμα πιο δύσκολο που και ο ίδιος σου ο εαυτός σε απορρίπτει λόγω των κιλών σου. Θα ήθελες να εξαφανιστούν τα ρημάδια τα κιλά, να έφευγαν χωρίς κόπο, να μπορούσες απλά να τα πετάξεις από πάνω σου μαγικά και να αρχίσεις να ζεις ξέγνοιαστη/ος. Άλλωστε έχεις κάνει τόσο κόπο, θα ήθελες να τα είχες καταφέρει με το βάρος σου.
Κάθε φορά πήγαινες στο διαιτολόγο σου ή ξεκινούσες μια διαδικασία να χάσεις βάρος μόνη/ος σου, μπαίνοντας απευθείας στη δράση. Έπαιρνες ή έβρισκες το διαιτολόγιο σου, το κολλούσες στο ψυγείο, έκανες τα απαραίτητα ψώνια, διάβαζες ό,τι θετική φράση εμψύχωσης κυκλοφορεί στα social media, έπαιρνες μια βαθιά ανάσα και ξεκινούσες με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά, θα τα καταφέρεις.
Δυστυχώς, για λίγο. Άλλες φορές μετά από κάποιες εβδομάδες, άλλες φορές μετά από κάποιες μέρες και μερικές φορές την ίδια μέρα, η προσήλωσή σου στο διαιτολόγιο σου, ναυαγούσε.
Μ’ ένα παράπονο, που παρόλο που ξέρεις τα πάντα γύρω από τις δίαιτες, τη διατροφή και το αδυνάτισμα, δεν μπορείς να τα κάνεις. Κι αρχίζεις και βιάζεσαι και να θέλεις τα πράγματα να γίνουν μόνα τους, χωρίς τη συμμετοχή σου πια. Κουράστηκες.
Μα είναι όμως πολύ φυσιολογικό που δεν μπορείς να κάνεις, όλα όσα ξέρεις για τη διατροφή, πράξη.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί αν κάτι δεν έχει νόημα για σένα, θα το κάνεις για λίγο ή δεν θα το κάνεις καθόλου.
Όταν ακολουθείς κανόνες διατροφής ή δίαιτες, το μόνο νόημα που ουσιαστικά έχουν για σένα, είναι να δεις μείωση του βάρους σου στο μέλλον. Ζεις με κάποιο τρόπο στο μέλλον. Κι αν κάτι πάει στραβά στο τώρα, σε ταράζει και νιώθεις να χάθηκαν όλα.
Και κάθε φορά αναζητάς και μία καινούργια πληροφορία και μία καινούργια δίαιτα και ένα καινούργιο μαντζούνι αδυνατίσματος. Το νιώθω κι εγώ εδώ, συχνά οι άνθρωποι στο ξεκίνημά τους στο κέντρο βάρους μου ζητούν να τους δώσω κάποια οδηγία. Μα σκοπός εδώ, δεν είναι να κάνουν άλλη μία δίαιτα.
Ξέρεις τα πάντα για τη δίαιτα και τη διατροφή, δεν είναι ότι δεν έχεις αρκετή δύναμη θέλησης ή γνώση, ούτε ότι είσαι άστατος χαρακτήρας. Είναι ότι οι διατροφικές πληροφορίες που έχεις δεχτεί, δεν έχουν νόημα για εσένα. Αν οι πληροφορίες δεν συνδεθούν με το βίωμα σου, με την ιστορία σου και τις ανάγκες σου, δεν μπορείς να τις αξιοποιήσεις στην πράξη. Μένουν εκεί να σου υπενθυμίζουν τι έπρεπε να κάνεις, κι εσύ δεν κάνεις. Κι έτσι να αναλώνεσαι μέσα σε μία διαδικασία που δεν έχει νόημα για σένα και το χειρότερο σε κάνει να μιλάς άσχημα στον εαυτό σου.
Εδώ, στο κέντρο βάρους, η διαδικασία είναι αλλιώς. Το πρώτο και πολύ σημαντικό στάδιο είναι να αναγνωρίσεις που βρίσκεσαι σε σχέση με το σώμα σου και το φαγητό, χωρίς κάποια δράση. Να δεις και να κατανοήσεις, ποια είναι η κατάστασή σου σήμερα και πώς έφτασες στο σήμερα.
Είναι πρώτα δηλαδή να δεις, τι πληροφορίες έλαβες στο παρελθόν, πως τις αξιοποίησες, πως λειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν για εσένα, πώς βιώνεις τα σήματα του σώματός σου, κατά πόσο τα έχεις αγνοήσει στο παρελθόν και τι συμπτώματα έχει αυτό σε σένα σήμερα. Σε αυτή τη διαδικασία σκοπός είναι οι πληροφορίες που ήδη γνωρίζεις σχετικά με το φαγητό να συνδεθούν με τη κατάσταση του σώματός σου έτσι ώστε να πάρουν νόημα για σένα κι έπειτα να γίνουν πράξη.
Η ιστορία σου σε έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα, θα χρειαστεί να τη δεις με καθαρό βλέμμα, να σε καταλάβεις και να σε συγχωρέσεις αν χρειαστεί για κάτι. Θα δεις ότι στη συνέχεια η πράξεις θα έρθουν μόνες τους και θα έχουν νόημα για σένα, θα ικανοποιούν τις σημερινές σου ανάγκες και θα ταιριάζουν στην ιστορία σου και τα βιώματά σου.
Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις