Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

«Αγάπα το σώμα σου»
Ω ναι, είναι υπέροχο αν μπορείς να το κάνεις. Αλλά αναρωτιέμαι, άραγε ποιος μπορεί να αγαπήσει κατ' εντολή; Κι αν το κάνει κατ’ εντολή, θα είναι αληθινή αυτή η αγάπη ή μια ψευδαίσθηση αγάπης για το σώμα που θα ισχύει μόνο όταν είσαι «καλή/ος» και τρέφεσαι υγιεινά;

Αρκετές φορές αυτή η προτροπή αγάπης για το σώμα υπονοεί να έχεις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές· που εσύ ξεκινάς κάθε Δευτέρα πρωί και μέχρι το μεσημέρι τις έχεις «χαλάσει». Και κάπως έτσι καταλήγεις να αισθάνεσαι και ενοχές, γιατί συν τοις άλλοις δεν αγαπάς τον εαυτό σου.
Αν είσαι χρόνια σε διαμάχη με τα κιλά σου και το φαγητό, το να αγαπήσεις το σώμα, από τη μία στιγμή στην άλλη, ίσως είναι δύσκολο. Κι αυτό γιατί οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να χάσεις βάρος συνήθως εμπεριέχουν και προοδευτικά επιδεινώνουν μία αρνητική συνομιλία με τον εαυτό.
Έμαθες ότι πρέπει να ζεις με στερήσεις αν θες να χάσεις βάρος. Και πίστεψες ότι μόλις χάσεις βάρος θα σε αγαπάς – γιατί θα έχεις κάνει κάτι τόσο καλό για σένα (ανεξάρτητα του πώς έγινε) και γιατί και οι άλλοι θα σε αγαπήσουν και θα σε θαυμάζουν για την νέα σου εμφάνιση.

Αλλά αυτό λέγεται αγάπη υπό όρους.
Συνήθως αυτοί οι όροι έχουν να κάνουν με προσδοκίες και κανόνες άλλων που με κάποιο τρόπο έγιναν δικοί σου. Και όπως λέει ο Erich Fromm στο βιβλίο του «Η τέχνη της αγάπης», το πρόβλημα είναι όταν βλέπεις το ζήτημα της αγάπης στο πώς θα σε αγαπήσουν οι άλλοι, παρά στο πώς θα αγαπήσεις εσύ κι αν έχεις τη δεξιότητα να αγαπήσεις (τον εαυτό σου και τους άλλους). Στο ίδιο βιβλίο ο E.Fromm, αναφέρει ότι η αγάπη είναι τέχνη κι όπως κάθε τέχνη χρειάζεται να τη μάθεις σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει αυτή η τέχνη να είναι για σένα ένα ζήτημα υψίστης αξίας.
Με άλλα λόγια, το να αγαπήσεις το σώμα σου αποτελεί μία διαδικασία ζωής, με εμπρός και πίσω, και διαρκή εξέλιξη. Αλλά πέρα από τις πληροφορίες και το βίωμα σου θα χρειαστεί να θες εσύ να αγαπήσεις το σώμα σου και τον εαυτό σου άνευ όρων και αυτό να είναι πολύ σημαντικό για σένα.

Επειδή λοιπόν η αγάπη είναι τέχνη και θέλει εκπαίδευση, ξεκίνα από τα βασικά:
👉 Βάλε τέλος στις δίαιτες και τη στέρηση. Δεσμεύσου σε αυτό.
👉 Ξεκίνα από την ουδετερότητα για το σώμα. Δεν χρειάζεται να αγαπήσεις το σώμα σου σήμερα αν αυτό σου μοιάζει ανέφικτο. Δοκίμασε να μιλάς λιγότερο αρνητικά για αυτό.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Αν θες να βάλεις τέλος στις δίαιτες και να αρχίσεις να μπαίνεις σε ζώνη ουδετερότητας κι όχι μίσους για το σώμα:
💁Προλαβαίνεις ακόμα να κλείσεις, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, τη δική σου δωρεάν αναγνωριστική συνάντηση και να μάθεις για το πώς μπορείς να βοηθηθείς στο κέντρο βάρους, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου εδώ.

⚠️ Οι δωρεάν συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο από κοντά είτε μέσω skype/viber/whatsapp.
⚠️ Η επικοινωνία για τα ραντεβού θα γίνει βάση προτεραιότητας.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις