ΕΙΝΑΙ ΦΑΓΗΤΟ: ΚΑΝΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ


Γνωρίζεις πια τόσο καλά, ποια τρόφιμα είναι υγιεινά, ποια τρόφιμα δεν είναι κτλ. Έχεις εμπειρία από τόσες δίαιτες! Ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρως. Για να σου γίνει πιο εύκολα κατανοητό, οι τροφές μπήκαν σε λίστες. Λίστες με τα «επιτρέπεται» και τα «δεν επιτρέπεται». Λίστες με τα «μη παχυντικά» και τα «παχυντικά». Λίστες με «καλά» και τα «κακά». Κι έτσι άρχισε να φαίνεται εύκολο το θέμα: τρως τα «καλά» και δεν τρως τα «κακά» τρόφιμα. Ήταν όμως εύκολο στη πράξη; Κι αν ήταν εύκολο στη πράξη για κάποιο καιρό, είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου;
Όχι. Η δαιμονοποίηση των τροφίμων δεν είναι βιώσιμη σκέψη και στάση. Κοίτα τι παθαίνεις μετά από λίγο καιρό. Δεν θες να φας τα «καλά» τρόφιμα (που συνήθως είναι φρούτα και λαχανικά), ενώ λιγουρεύεσαι και νιώθεις απίστευτα ευάλωτη στη θέα των «κακών» τροφίμων. Αυτή η συμπεριφορά, δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητά σου, ούτε με την πειθαρχία σου, ούτε με την όρεξή σου, ούτε με την πείνα σου, ούτε με τις γευστικές σου προτιμήσεις. Αυτή η συμπεριφορά, έχει να κάνει με την απαγόρευση και την δαιμονοποίηση των τροφίμων. Όταν αρχίσεις να επιτρέπεις όλα τα τρόφιμα να έχουν θέση στη ζωή σου, τότε θα δεις ότι η δύναμη που πίστευες ότι έχει το φαγητό πάνω σου ήταν η δύναμη της απαγόρευσης και του περιορισμού.


Βέβαια, ας μη βιαστούμε να πούμε αποστασιοποιημένα: «Ναι όλα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο». Είναι παγίδα. Γιατί αυτό το μέτρο που συνεχώς λέγεται με τόση ευκολία, είναι άλλος ένας εξωτερικός κανόνας περιορισμού και μάλιστα πολύ απροσδιόριστος. Γι'αυτό άλλωστε δεν μπορείς να κρατήσεις το μέτρο.
Το μέτρο έχει να κάνει με τις ανάγκες σου, τις οποίες αν δεν αφουγκραστείς, δεν γίνεται να βρεις.
Πρώτα θα χρειαστεί να εξοικειωθείς με τα τρόφιμα ενώ παράλληλα δουλεύεις το στυλ που τρέφεσαι, στη συνέχεια θα δεις ότι το μέτρο θα έρθει μόνο του.
📌Αν αυτό σου φαντάζει δύσκολο να το κάνεις μόνη σου, το εργαστήριο #ΚάντοΝαΕπιτρέπεται έρχεται από Οκτώβριο στο κέντρο βάρους.
👉 Μάθε περισσότερα:
http://www.kentrovarous.gr/p/blog-page_46.html
Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις