ΕΛΕΓΧΟΣ, ΣΤΕΡΗΣΗ & ΦΑΓΗΤΟ

Ξέρεις γιατί νιώθεις πολλές φορές εκτός ελέγχου με το φαγητό; Γιατί ο έλεγχος που θέλεις να ασκείς στο φαγητό σου, σε οδηγεί να νιώθεις στέρηση. Όπως και η κάθε δίαιτα σε οδηγεί να νιώθεις στέρηση. Μάλιστα με κάθε καινούργια δίαιτα που ξεκινάς (όσο απ' όλα κι αν έχει μέσα), ενισχύεις λίγο ακόμα εκείνη τη στέρηση μέσα σου.

Και τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Και τι έγινε αν ενισχύεις τη στέρηση; Τι θα συμβεί;

Η στέρηση είναι εκείνη η φωνή που σου ζητάει απεγνωσμένα εκείνο το γλυκό ή η φωνή που φροντίζει να μην σε αφήνει σε ησυχία, να κάπως έτσι:

«Μέσα στο ψυγείο υπάρχει σοκολάτα. Υπάρχει σοκολάτα, μέσα στο ψυγείο είναι. Άντε σήκω, πήγαινε να την πάρεις. Υπάρχει σοκολάτα, πρέπει να τη φας! Φάτην! Δεν γίνεται να υπάρχει και να μην την τρως! Υπάρχει σοκολάτα! Τι; Δεν θα πας; Έλα πήγαινε να την φας να τελειώνει να ξεμπερδεύουμε, μέσα στο ψυγείο είναι, στο τρίτο ράφι, σήκωσήκωσήκω!».

Και βέβαια όσο πιο έντονη είναι η στέρηση που έχεις βιώσει φορά με τη φορά, τόσο πιο επιτακτική και αγχωτική γίνεται αυτή η φωνή που σχεδόν σε προστάζει να φας. Κι εσύ τρως κι ούτε που το έχεις καταλάβει.

Λογικό. Και ανθρώπινο.

Όταν απενοχοποιήσεις το φαγητό και σου επιτρέψεις να τρως όλα τα τρόφιμα, η στέρηση υποχωρεί, κι όσο η στέρηση υποχωρεί, δημιουργείται χώρος να αναρωτηθείς:

👉 Αν σου αρέσει η γεύση αυτού που τρως.
👉 Αν θα ξαναεπέλεγες αυτό το τρόφιμο και πότε.
👉 Αν η μεταγευματική επίδραση στο σώμα σου είναι ωραία ή σου φέρνει δυσφορία
👉 Αν θα το φας με έναν άλλον τρόπο.

Η απαγόρευση και ο έλεγχος, ακόμα κι αν φαίνεται να λειτουργούν αρχικά, στη συνέχεια σε κουράζουν και ξεσπάς. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σου, τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχολογική. Το να μάθεις να σου επιτρέπεις, σε κάνει ευέλικτη και δυνατή. Όταν σου επιτρέπεις να τρως, το φαγητό έχει λιγότερη δύναμη πάνω σου.

Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις