ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

«Δεν υπάρχει δεν μπορείς, υπάρχει δε θέλεις!»
Εσύ όμως ξέρεις ότι θέλεις πολύ να χάσεις εκείνα τα κιλά που σε ταλαιπωρούν καιρό και κάθε φορά προσπαθείς πάρα πολύ. Οπότε τι έχει πάει λάθος;
Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα διαθέτει βιολογικούς μηχανισμούς τέτοιους ώστε να εξασφαλίσει ότι θα λάβεις τη τροφή που χρειάζεσαι για να ζήσεις. Αυτοί οι βιολογικοί μηχανισμοί διαθέτουν πλήθος ορμονών όπως τη γκρελίνη, την λεπτίνη, την ινσουλίνη, την κορτιζόλη και άλλες - οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα, τον κορεσμό, την όρεξη, ακόμα και τη λαχτάρα για φαγητό. Θυμήσου πόσο πιο νόστιμα και λαχταριστά σου φαίνονται όλα όταν κάνεις δίαιτα. Είναι αυτοί οι βιολογικοί μηχανισμοί που καθιστούν αδύνατο να φας λιγότερο από όσο χρειάζεσαι και η δύναμη της θέλησης δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει για πολύ. Για πόσο να αντισταθείς; Πόσο να κρατηθείς;

Τα κακά νέα λοιπόν είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το σώμα σου.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τον έλεγχο με την επιλογή.
Όταν προσπαθείς να ελέγξεις το φαγητό και το βάρος, συχνά αυτό που ουσιαστικά σε καθοδηγεί είναι το συναίσθημα το φόβου. Ο φόβος ότι αν εγκαταλείψεις τον έλεγχο, θα πάρεις βάρος.
Συνήθως ο έλεγχος δημιουργεί μια δυναμική αντιπαράθεσης ενάντια σε κάτι. Στην περίπτωση μας, αυτό το κάτι είναι το σώμα σου.
Οπότε όταν πρόκειται για το φαγητό και βάρος, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τον έλεγχο με την επιλογή. Η επιλογή, σου δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνεις αποφάσεις βάση των αναγκών σου. Δεν λειτουργείς από φόβο, αντίθετα αναλογίζεσαι τι χρειάζεσαι και πως μπορείς να καλύψεις τις ανάγκη σου. Λειτουργείς δηλαδή υπέρ του σώματος σου με αυτό το τρόπο.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα παίρνεις πάντα τις σωστές αποφάσεις. Χρειάζεται να δώσεις χώρο και στα λάθη. Τα λάθη είναι αυτά που θα σου δώσουν πληροφορία για εσένα. Μέσα από τα λάθη μαθαίνεις τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί για σένα. Σε αυτή τη διαδρομή αντί για τη δύναμη της θέλησης, εξοπλίσου 1️⃣ με περιέργεια μικρού παιδιού που ανακαλύπτει ένα καινούργιο κόσμο και 2️⃣ με κατανόηση προς τον εαυτό σου καθώς δεν ήρθες σε αυτόν τον κόσμο τέλεια/ος, ούτε με σκοπό να γίνει τέλεια./ος.
Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά 🌻

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις