ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

Η δίαιτα δεν λειτουργεί, οι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν πια, αλλά αυτό που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ότι η δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες να πάρεις περισσότερο βάρος στο μέλλον.

Αν το σκεφτείς είναι λογικό. Το σώμα σου έχει ως βασικό σκοπό να σε κρατάει στη ζωή. Για να σε κρατήσει στη ζωή χρειάζεται ενέργεια. Για αυτό το λόγο υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που όταν εσύ κάνεις δίαιτα, εκείνοι ενεργοποιούνται ώστε να μην χάσεις βάρος, αλλά να πάρεις. Όσο τα κύτταρά σου δεν προσλαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται, θα κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν. Τα κύτταρά σου δεν έχουν ιδέα ότι εσύ αποφάσισες να μειώσεις τις θερμίδες σου ή κάποια ομάδα τροφίμων ώστε να χάσεις βάρος. Οπότε η πρώτη αντίδραση του σώματος είναι να μειώσει τον ρυθμό που καίει ενέργεια.

Δεν ξέρω αν έχεις ακουστά το reality show "The Biggest Loser" στις Η.Π.Α. όπου αυτός/ή που θα χάσει το περισσότερο βάρος με δίαιτα και άσκηση, θα κερδίσει και το παιχνίδι. Σε μία παρακολούθηση έξι χρόνων* που έγινε στους συμμετέχοντες αφού έχασαν τον βάρος με δίαιτα και άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση των καύσεων του μεταβολισμού τους κατά μέσω όρο 500 θερμίδες. Κάπως έτσι, όλοι πήραν πίσω τα κιλά που έχασαν στο παιχνίδι. Ένα άλλο εύρημα της έρευνας στους συμμετέχοντες ήταν ότι η μυική τους μάζα είχε μειωθεί δραματικά σε σχέση με το όταν ξεκίνησαν το παιχνίδι. Έξι χρόνια μετά ο μυικός τους ιστός δεν επανήλθε. Είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα λεπτίνης - μία ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις την πληρότητα/κορεσμό.

Παράλληλα, με την απώλεια του βάρους τους έχασαν τόσο λίπος όσο και μυικό ιστό, κάτι που πυροδότησε το σώμα να κάνει τα πάντα ώστε να πάρει βάρος, αλλά σε μορφή λίπους. Αυτό σημαίνει και ορμονικές αλλαγές οι οποίες σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και να είσαι πιο ευάλωτος στην θέα φαγητού.

Αυτά όλα μαζί, οι προσαρμογές του σώματος ώστε να προστατευθεί από την στέρηση ενέργειας, κάνουν την απώλεια βάρους τρομερά δύσκολη για τους ανθρώπους που προσπαθούν με δίαιτα και άσκηση. Αυτό βέβαια έχει δομήσει μία τεράστια βιομηχανία αδυνατίσματος που στις Η.Π.Α. τα κέρδη είναι κοντά στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος!

Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι πρόκειται για τη μόνη βιομηχανία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που όχι απλά δεν λειτουργούν αλλά βλάπτουν και οι καταναλωτές κατηγορούν τον εαυτό τους κι όχι το προϊόν/υπηρεσία για την αποτυχία. Αν η δίαιτα ήταν αυτοκίνητο, τραπέζι, πολυμίξερ κτλ και είχε τέτοιο ποσοστό αποτυχίας, θα είχε γίνει ανάκληση προϊόντος. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και με τη δίαιτα, αλλά το σωματικό βάρος και το φαγητό έχουν τόσο μεγάλο στίγμα που η δίαιτα τη γλιτώνει και παρουσιάζεται μάλιστα και ως η απόλυτη λύση.

Δεν είσαι εσύ αυτός/ή που αποτυγχάνει να κάνει δίαιτα, είναι η δίαιτα που έχει αποτύχει να σε βοηθήσει.



* Fothergill, E., J. Guo, L. Howard, J. Kerns, N.Knuth, R Brychta, K. Chen, M. Skarulis, M. Walter, P. Walter, and K. Hall 2016. “Persistent metabolic adaptation 6 years after ‘The Biggest Loser’ competition.” Obesity Biology and Intergrated Physiology 24 (8):1612-9

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις