Μηπως το φαγητο στις γιορτες σε αγχωνει; I

Αν έχεις ιστορικό με δίαιτες, επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ελέγχου του βάρους σου και ανησυχία για το φαγητό και το σώμα σου, καταλαβαίνω ότι ίσως νιώθεις ευάλωτη όταν περιβάλλεσαι από το νόστιμο και το πολύ φαγητό των Χριστουγέννων. Έτσι, ίσως μπεις στη διαδικασία να ασκήσεις έλεγχο την ώρα που τρως, φοβούμενη μη το παρακάνεις, ή απλά θα σου δώσεις το ελεύθερο να φας με την υπόσχεση ότι από αύριο ή με το τέλος των γιορτών, θα κοπούν όλα αυτά.
Και αυτό ακριβώς είναι η παγίδα.

Το ήξερες ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν το πόσο θα φάνε προκειμένου να μην παχύνουν, τελικά παίρνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που τρέφονται με επίγνωση;
Ναι, ισχύει και φαίνεται ακόμα περισσότερο στις γιορτές που το φαγητό είναι πλούσιο!

Οι άνθρωποι που τρέφονται με επίγνωση, δεν ακολουθούν κανόνες διατροφής.
Αναγνωρίζουν ότι είναι μία περίοδος εορτών και ενδεχομένως το περιμένουν να φάνε και να πιουν παραπάνω από αυτό που συνηθίζουν. Δεν αισθάνονται τύψεις και δεν ντρέπονται για τις διατροφικές τους επιλογές. Δεν αντισταθμίζουν ότι έφαγαν με στέρηση, ούτε τρώνε σαν να πρόκειται από αύριο να απαγορευτούν όλα «τα αμαρτωλά» τρόφιμα.
Τρώνε ξανά όταν νιώσουν ότι πεινούν. Και θα φάνε αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Θα το απολαύσουν και θα σταματήσουν όταν νιώσουν ικανοποιημένοι σωματικά και ψυχικά.

Θυμήσου: είναι Χριστούγεννα! Υπάρχει περισσότερο φαγητό και ποτό τριγύρω από ότι συνήθως.
Να περιμένεις ότι θα φας περισσότερο από ότι συνηθίζεις, όπως κάθε άνθρωπος, και αυτό είναι εντάξει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις