Γνωριμία

Καλωσήρθατε, το όνομά μου είναι Εμμανουέλα Λεουνάκη, είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, καταρτισμένη στη Συστημική Πρακτική & Συμβουλευτική και υποψήφια Health & Wellness Coach

Από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησής μου με το αντικείμενο της Διατροφής, θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθώ να καταλάβω τον άνθρωπο και το πώς αυτός σχετίζεται με την τροφή του. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη μετέπειτα προσέγγισή μου.
Δοκίμασα και δοκιμάστηκα μέσα από αρκετές μεθόδους για να καταλήξω σήμερα να πιστεύω ακράδαντα ότι η κλασσική μέθοδος του να μοιράζουμε σχολαστικά υπολογισμένες δίαιτες και καταλόγους τροφίμων, δε μπορεί να εγγυηθεί ούτε την τήρηση αλλά ούτε και την παρακίνηση του ανθρώπου να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες προς το καλύτεροΔεν είναι τόσο απλό.
Ένα συχνό φαινόμενο στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών είναι να επικεντρώνεται η σκέψη, και σαν αποτέλεσμα και η δράση, γύρω από το φαγητό. Πιστεύω πως ο ρόλος μου ως Διαιτολόγος είναι να προσφέρω βοήθεια ώστε το ενδιαφερόμενο άτομο να εξερευνήσει νέους τρόπους σκέψης, να δοκιμαστεί σε νέες ενέργειες, να δοκιμάσει ν’ ανταποκριθεί σε ερεθίσματα με διαφορετικό τρόπονα επιλέγει τρόφιμα με βάση νέα κριτήρια, να διαχειρίζεται το άγχος χωρίς να στρέφεται στο φαγητό και να αναλάβει την ευθύνη για τις διατροφικές του επιλογές που εν τέλη αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής του.


Η αλλαγή της σχέσης μας με τη διατροφή απαιτεί μια διαδικασίαμια ακολουθία γεγονότων, με στοιχεία διαπροσωπικής σχέσης μεταξύ διαιτολόγου και ενδιαφερόμενου. Μια σχέση αλληλεπίδρασης που επιτρέπει και ενθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει διατροφική αυτογνωσία και να κάνει θετικά βήματα, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και βιώνοντας μια αλλαγή, σε επίπεδο συμπεριφοράς, σκέψης ή συναισθημάτων.

Ουσιαστικά πιστεύω πως ο ρόλος μου οφείλει να είναι εκείνος του ενεργού διαμεσολαβητή στη διαδικασία της διατροφικής αλλαγής του ενδιαφερόμενου. Κάπως έτσι ενισχύεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό των ενδιαφερόμενων, να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες με επιτυχία και να διατηρούν τις επιλογές του τρόπου ζωής που θα βελτιώσουν την υγεία τουςκαι ενδεχομένως, τη μακροβιότητα και την ποιότητα της ζωής τους.Φυσικά ο ενδιαφερόμενος για διατροφική αλλαγή έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κάνει δικές του επιλογές για μια καλύτερη υγεία. Ο ρόλος μου είναι να διευκολύνω τη διαδικασία με την οποία ο ενδιαφερόμενος θα προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια πού είναιπού θέλει να είναι και τί χρειάζεται για να φτάσει εκεί. Εντοπίζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων επιλογών, και παρέχοντας βήμα προς βήμα στήριξη για το πώς να φτάσει στο σημείο όπου θέλει να είναι.