Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ & Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τη σωστή διατροφή, τόσο αρχαίες όσο και νέες.

Δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο θρεπτικό στη διατροφή μας από την πλήρη αποδοχή της ζωής μας σε όλες της τις εκδηλώσεις.

Και το σημείο αναφοράς μας είναι η συνείδηση και η επαφή στο τώρα με το σώμα μας. Μια τροφή που το μεσημέρι είναι ιδανική για εμάς, το βράδυ μπορεί να μην είναι. […]

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατροφή μας είναι να έχουμε επικοινωνία με το σώμα μας κάθε στιγμή και να αισθανόμαστε τις ανάγκες του. Οι απόλυτες και άκαμπτες απόψεις για τον τρόπο που θα πρέπει να τρεφόμαστε, χρειάζονται να προσεγγίζονται ως φαινόμενα ψυχολογικά. Για παράδειγμα, μια τάση για συχνή αποτοξίνωση ή κάθαρση του οργανισμού, είναι πολύ πιθανό να υποκρύπτει ασυνείδητα ενοχικά συμπλέγματα, ίσως σεξουαλικά, και μια πεποίθηση ότι «είμαι βρώμικος». Μια εμμονή με την υγιεινή διατροφή υποκρύπτει πολλές φορές έναν ισχυρό φόβο θανάτου και διάλυσης. Η προσκόλληση στην χορτοφαγία ίσως να υποδηλώνει μία τάση να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά και μια παθητική στάση ζωής, ενώ η προσκόλληση στο κρέας δείχνει επιθετικότητα, ανταγωνισμό και θυμό.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι απόλυτοι κανόνες.
Η επαφή με το σώμα μάς κρατά σε εγρήγορση στο παρόν και μας προσφέρει συνειδητότητα του τι χρειαζόμαστε.

Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας στη διατροφή μας είναι να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ποια φαγητά, όντως, μας προστάζει το σώμα μας να λάβουμε από αυτά που προσπαθούν να μας σαγηνεύσουν. Μέσα από την εξάσκηση στην σεξουαλική αλχημεία μπορούμε να αποκτήσουμε σημαντική επικοινωνία με όλα μας τα όργανα. Συγχρόνως με εσωτερίκευση μπορούμε κάθε φορά να ρωτάμε νοητικά τι χρειαζόμαστε, πριν επιλέξουμε την τροφή μας.

Ο τρίτος παράγοντας και ίσως ο σπουδαιότερος απ’ όλους είναι η ψυχική κατάσταση που έχουμε όταν λαμβάνουμε την τροφή μας. Μπορεί να τρεφόμαστε με το καλύτερο φαγητό, αλλά, εάν το κάνουμε με θυμό, αυτό να χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να μετατρέπεται σε βλαβερό. Ή να τρεφόμαστε με ανθυγιεινό φαγητό, αλλά να το κάνουμε με αγάπη και επομένως να μην έχει καμία επίπτωση στην υγεία μας.
[…]
Επιπλέον, ανάλογα με το πόσο συνειδητοί είμαστε κατά τη διάρκεια του γεύματός μας, η διαδικασία του φαγητού μπορεί να γίνει διαλογισμός για εμάς. Αυτό που χρειάζεται είναι να υιοθετήσουμε μια ψυχική στάση αγάπης και σεβασμού για οτιδήποτε υπάρχει στο τραπέζι μας, να χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις, να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτές κατά τη διάρκεια του γεύματος και να επιβραδύνουμε κατά πολύ όλη τη διαδικασία λήψης της τροφής μας. Το φαγητό να γίνει μια ιεροτελεστία τόσο κατά την παρασκευή του όσο και κατά την κατανάλωσή του. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους ωραιότερους διαλογισμούς που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Σεξουαλική Αλχημεία» του Μιχαήλ Καρπαθίου και τις εκδόσεις Αλφάβητο ζωής.

www.kentrovarous.gr - Δοκίμασε διαφορετικά, όχι πιο αυστηρά

Σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ BLOG

Δημοφιλείς αναρτήσεις